Jää hyvästi, Saudi-Arabia

Kaikelle on aikansa, on myös aika jättää Saudi-Arabia taakse ja lähteä uusiin seikkailuihin. There, I said it! Ensi viikolla inshallah lennämme Suomeen, jossa odottaa uusi koti ja toivottavasti jollakin aikataululla myös uudet työt meille molemmille, miehelle ja minulle. Olemme asuneet Saudi-Arabiassa lähes 6,5 vuotta – ja lapset koko elämänsä – joten muutto tulee olemaan iso muutos elämässämme, mutta tällä hetkellä se tuntuu muutokselta, joka on välttämätön tehdä. En ole ollut mitenkään onneton Saudivuosinani, päinvastoin, tämä on ollut kokemuksena uskomaton seikkailu ja olen oppinut niin paljon uutta. Mutta Saudivuosillamme oli aina takaraja, tiesimme aina että emme ole jäämässä tänne loppuelämäksemme. Ja toki toisinaan kulttuurierot ovat myös turhauttaneet ja monia asioita on Suomesta ikävä, mutta minulla tulee kyllä ikävä Saudielämääkin. Esimerkiksi sitä, että näin marraskuun loppupuolella on yhä 20 astetta päivällä lämmintä ja aurinko paistaa joka päivä. Tai sitä että minulla on ollut oma personal trainer ja aiemmin myös nanny auttamassa. Tai ajomatkojamme autiomaahan, ja merenrantalomia, jopa maan massiivisia ostoskeskuksia. Ja hyvää hummusta ja arabialaista grilliruokaa ja tuoreita mangoja… näinä vuosina olemme myös saaneet paljon ystäviä ja kavereita täällä, ja viime viikkoina meillä aikuisilla on ollut monia ma’issalama -juhlia eli läksijäisiä. Lapsilla on pienet juhlat koulussansa torstaina, ja erityisesti tytär tulee varmasti kaipaamaan ystäviään ja opettajiaan.

Itse asiassa lähtöä Saudi-Arabiasta on tehty enemmän tai vähemmän koko vuosi, vaikken olekaan siitä täällä blogissa kirjoittanut. Miehen työpaikka palkitsee työntekijänsä kuuden vuoden tienoilla isolla bonuksella, ja suunnitelmamme oli pitkään lähteä sen jälkeen kun kuusi vuotta olisi täynnä. Kyseinen merkkipaalu saavutettiin kesällä, mutta koronan vuoksi maasta poistuminen oli silloin hyvin hankalaa – eikä se varsinaisesti helppoa ole vieläkään. Päätimme jäädä vähän pidemmäksi aikaa ja katsoa samalla vähän miten maailma selviää koronaviruksesta. Lapset ovat onneksi vielä niin pieniä, että koulussakäynti ei ole kriittinen tekijä muuton suhteen, ja voimme muuttaa näin keskellä kouluvuotta. Täällä tytär on käynyt jo pari vuotta koulua, mutta Suomessa esikoulu alkaisi vasta ensi syksynä. Lapset ovat itseasiassa jo hyväksytty Suomessa päiväkotiin heti tammikuusta alkaen, uuden kotimme lähellä olevaan päiväkotiin, puolipäivähoitoon. Mikä helpottaa kovasti omalla kohdallani työnetsintää Suomessa, ja lisäksi aion mennä autokouluun (minulla ei ole ajokorttia).

Koska Saudi-Arabiassa mikään virallinen asia ei ole tehty helpoksi hoitaa, ei myöskään maasta poismuuttaminen ole helpoin rasti. Saudi-Arabia on yksi harvoja maita joissa myös maastapoistumiseen tarvitsee viisumin. Ja kun muuttaa pysyvästi pois kuningaskunnasta, tarvitaan ns. final exit -viisumi. Final exitiä varten pitää mm. sulkea pankkitilit, kirjastokortit ja maksaa kaikki potentiaaliset lainat Saudi-pankeille. Autoa ei myöskään saa omistaa ja jättää Saudi-Arabiaan, vaan auto pitää joko myydä tai ottaa mukaan lähtiessä. Päädyimme ottamaan auton mukaan muutamastakin syystä. Ensinnäkin se on hyvä ja melko uusi auto, joka Suomessa maksaisi enemmän kuin mitä täällä maksoimme siitä (toki maksettavaa tulee auton viemisestä Suomeen). Lisäksi nyt ei ole paras aika myydä käytettyjä autoja kun niin moni expat on lähdössä ja käytettyjen autojen markkina on hyvin täynnä.

Auton mukaan ottaminen sinetöi sen, että kaikki tavaramme piti lähettää Suomeen jo lokakuun lopulla, jotta auton paperityöt ehditään tehdä ennen kuin final exit -viisumia pitää hakea. Olimme jo aiemmin päättäneet ottaa merikontin, jolla lähettää maallinen omaisuutemme Suomeen – kaukaiselta tuntuu se aika kun saavuimme maahan kahden matkalaukun ja muutaman postitetun paketin kanssa! Vaikka meillä ei olekaan juurikaan omia huonekaluja, tavaraa on kuitenkin kertynyt, erityisesti lasten syntymän jälkeen. Miehen työpaikka järjestää työsuhteen päättyessä tavaroiden kuljetuksen toiseen maahan, tai voi ottaa könttäsumman rahaa ja hoitaa itse kuljetuksen hankkimisen. Me teimme jälkimmäisen ja tosiaan lähes kaikki tavaramme lähtivät jo kuukausi sitten kohti Suomea. Olemme eläneet koko marraskuun matkalaukuista käsin. Ne muutamat harvat omat huonekalut joita meillä on olemme myyneet tai lahjoittaneet, ja nyt talo on jo varsin tyhjä. Lapsille ikävintä on ollut olla koko kuukausi ilman lelujansa, onneksi säät ovat suosineet ulkoleikkejä ja päiväkodissa/koulussa on voitu käydä koko kuukausi. Koronatartunnat ovat olleet laskusuunnassa täällä ja tapauksia on tällä hetkellä koko maassa itse asiassa vähemmän kuin Suomessa. Lasten hoitopaikka on säästynyt tartunnoilta ja tartuntaepäilyiltä koko syksyn ajan, mikä on ollut onni.

Lentojen päivämäärää ja aikaa on jo vaihdettu kahdesti, sillä lentoliikenne ei ole ennallaan täällä, niin kuin ei missään päin maailmaa tällä hetkellä. Maan rajat avautuvat virallisesti täysin vasta 1.1.2021, mutta maasta kyllä pääsee ulos, varsinkin jos on valmistautunut koronatestaukseen sekä siihen että lentoajat voivat muuttua eikä kaikkina päivinä lennetä kaikkia lentoja. Toivon että pääsemme omille lennoillemme ilman suurempaa härdelliä, mutta Suomeen pääsyyn uskon luultavasti täysin vasta sitten kun kone laskeutuu Helsinki-Vantaalle. Suomen päässä on sitten odottamassa kaksi koronatestiä ja niiden välissä 72 tunnin karanteeni, ja jos molemmat testit ovat negatiiviset, voimme liikkua vapaammin. Lennot tulevat olemaan mielenkiintoiset, emme ole lentäneet korona-aikana. Toivon etteivät koneet olisi kovin täynnä, jolloin turvavälejä olisi helpompi pitää. Ja että lapset jaksaisivat pitkän yölennon kunnialla. Lennämme yöllä täältä Saksaan, jossa on pitkä vaihto, ja sieltä sitten Helsinkiin.

Suomeen muutto tarkoittaa myös loppua tälle blogille. Jatkan sosiaalisen median parissa kirjoittamista mutta eri alustalla ja eri aiheista. Suomeen muutto tulee olemaan oma haasteensa, vaikka muuttoa odotankin. Kiitos kovasti kaikille seuraajilleni näiden kuuden vuoden aikana – toivottavasti elämäämme täällä on ollut mielenkiintoista seurata!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s