Muutosten syksy

Tänä syksynä ei ole varsinaisesti tarvinnnut miettiä, mistä kirjoittaa blogissa tällä kertaa. Juuri nyt Saudi-Arabiassa tapahtuu niin paljon että kirjoitettavaa olisi runsaasti – blogiin ei ole ilmestynyt uutta tekstiä hetkeen yksinkertaisesti vain siksi, että olen ollut todella kiireinen. Talvi on tullut ja lämpötilat ovat viimein laskussa, ja kuten aina tähän aikaan, puolet leirimme lapsista on kipeänä. Tähän joukkoon kuuluu myös tyttäremme. Ja kun tyttäremme on kipeänä, minä olen yleensä kipeänä sitten muutaman päivän päästä siitä kun hän sairastuu, se nyt vaan tuntuu olevan luonnonlaki.

Mutta jos siirrymme puhumaan Saudi-Arabian muutoksista oman perheeni sairaskertomuksen sijaan… no, jos lukijani ovat seuranneet yhtään uutisia tiedätte jo suurinpiirtein mitä kaikkea täällä on tapahtunut. Viimeksi kirjoitin uudesta kruununprinssistä Mohammed bin Salmanista – eli MBS:stä, kuten suosittu lyhenne kuuluu – ja siitä kuinka hän laittoi tuulemaan naisten ajo-oikeuden kanssa. Sittemmin MBS on laittanut tuulemaan myös korruption vastaisessa toimikunnassa ja kuninkaallisen perheen jäseniä sekä muita merkkihenkilöitä (mm. prinssi Alwaweed bin Talal, yksi maailman rikkaimpia miehiä) on pidätetty korruptiosta syytettynä. Heitä pidetään tällä hetkellä vangittuina Riadin Ritz-Carlton -hotellissa, joka on tyhjennetty muista asukkaista. Sitten samaan rytäkkään yksi prinsseistä myös kuoli helikopterionnettomuudessa Jemenin rajalla. Kaikki tämä on saanut ihmiset pohtimaan sitä, miten paljon korruptiosyytteissä on kyse oikeasti korruptiosta ja minkä verran kuningashuoneen sisäisestä valtataistelusta sen suhteen, kenestä tulee seuraava kuningas. Kuningashuone on valtavan suuri, ja valta siirtynee seuraavaksi uudelle sukupolvelle, jota MBS edustaa, mutta hänen pitää saada asemiaan vahvistettua (asiasta voi lukea lisää suomeksi esim. täällä).

Myös suhteet naapurivaltioihin ovat olleet suurennuslasin alla. Tilanne Qatarin kanssa on yhä pattitilanteessa, ja suhteet Jemeniin ja Libanoniin ovat huonontuneet suuresti. Jemenissä saudit ovat käyneet jo muutaman vuoden sotaa, mutta nyt tilanne on eskaloitunut entisestään. Jemenistä ammuttiin reilu viikko sitten ohjus kohti Riadin lentokenttää. Ohjus saatiin kyllä tuhottua ilmassa, mutta saudit ovat sen jälkeen tiukentaneet otettaan Jemenissä (jossa on käynnissä valtava kolera-epidemia ja nälänhätä) ja syyttäneet iskusta enemmän tai vähemmän suoraan Irania. Sitten Libanonin pääministeri ilmoitti Riadin matkallaan yllättäen eroavansa virastaan, ja nyt monet spekuloivat sillä oliko hänet pakotettu eroamaan. Saudi-Arabia ei ole tyytyväinen Hizbollah-järjestön toimintaan Libanonissa – eikä erityisesti järjestön läheisistä suhteista Iraniin – ja nyt diplomaattinen kriisi on edennyt sellaiseen pisteeseen, että sekä Hizbollah että Saudi-Arabia väittävät vastapuolen julistaneen sodan. Saudi-Arabia on myös pyytänyt kansalaisiaan poistumaan mahdollisimman pian Libanonista. Tällä hetkellä tilanne tuntuu yhä ”vain” diplomaattiselta kriisiltä eikä moni usko oikean sodan mahdollisuuteen, mutta jännitteitä on kieltämättä ilmassa huomattavasti aiempaa enemmän.

Samaan aikaan MBS jatkaa uudistuksiaan Saudeissa. Hän suunnittelee mm. valtavan talousalueen perustamista maan länsirannikolle, ja alueella olisi tiettyjä erivapauksia. MBS myös totesi että Saudi-Arabian olisi aika palata ”maltillisen Islamin” valtioksi, mitä se ikinä tarkoittaakin, ja suunnitteilla on että maahan alettaisiin myöntää rajoitetusti turistiviisumeita. Ensi vuonna naisten pitäisi päästä paitsi rattiin myös saada osallistua urheilutapahtumiin. Nyt muutoksia tulee sellaista vauhtia että mietinnässä on mitä kaikkea voisi vapautua seuraavaksi. Itse toivoisin että kaupat saisivat halutessaan pitää ovensa auki rukouksien ajan (nyt kaiken pitää sulkeutua viisi kertaa päivässä, eikä aina ole tietoa milloin kauppa avaa ovensa seuraavan kerran) ja että naiset saisivat halutessaan pukeutua peittävästi, mutta ei välttämättä abayaan. Eli esim. pitkät housut ja pusero kaupungilla liikkuessa riittäisi. Tämä maa on ollut niin pitkään erikoisasemassa monien säädöstensä kanssa että osalla kansalaisista on varmasti vaikeuksia hyväksyä muutosten nopeaa tahtia. Nähtäväksi jääkin onnistuuko MBS tavoitteissaan ilman maan sisäistä kuohuntaa ja mihin suuntaan Saudi-Arabia tästä kehittyy. Tämä on mielenkiintoista aikaa asua Lähi-idässä, jos jotain!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s