Päiväretki teollisuuskaupunkiin

Kävimme tänä viikonloppuna itäisen rannikon teollisuuskaupungissa Jubailissa, jonne on reilun tunnin ajomatka meiltä. Suurin syy retkeemme oli käydä markkinoilla, jotka järjestettiin oman leirimme ”sisarleirissä”, eli saman omistajan hallinnoimassa leirissä. Erilaiset markkinat ja myyjäiset ovat suosittuja expat-piireissä, sillä niillä voidaan koota rahaa esimerkiksi hyväntekeväisyyteen tai kouluja varten, ja toisaalta ne antavat myös mahdollisuuden kokoontua yhteen ja tehdä jotain yhdessä. Saudeissa ei ole samalla tavalla vapaa-ajanviettomahdollisuuksia kuin monessa muussa maassa. Kuten olen moneen kertaan todennut, täällä ei ole elokuvateattereita, konsertteja, teatteria tai pubeja.  Markkinoille keräännytään syömään ja viettämään aikaa yhdessä, ja toki tekemään ostoksiakin.

Matka Jubailiin on pölyinen ja hieman stressaava, sillä tie kaupunkiin on aina aika vilkkaasti liikennöity ja tiellä liikkuu paljon rekkoja, teollisuuskaupunkiin kun ollaan menossa. Jubailissa on paljon – todella paljon – öljyteollisuutta ja siellä on myös iso satama. Kaupunki ei ole paikoin mikään kaunein paikka maan päällä, mutta toisaalta valtavia öljynporaustorneja ja raskasta teollisuutta ei tavallaan voi olla ihailematta. Näky on kuin jostain dystopiaelokuvasta. Jubail on kuitenkin meren rannalla ja siellä on kauniitakin paikkoja, ja kaupungissa oli paikoittain hyvinkin siistiä, mikä ei ole aina niin tyypillistä Saudeissa. Ja sisarleirimme, jossa kävimme, oli todella hulppea pieni kylä meren rannalla, kolme hiekkarantaa, upeita omakotitaloja ja pienkerrostaloja, useampi leikkikenttä lapsille ja niin edelleen. Kontrasti öljykenttien pölystä merenrannan kauneuteen oli melkoinen, ja se kuvaa niin hyvin tätä maata: paljon tapahtuu suljettujen ovien takana, ja vain tietyt ominaisuudet avaavat nämä ovet, oli se sitten kansallisuus, varallisuus, ihonväri tai wasta – eli se kenet tunnet, missä piireissä pyörit, mitkä ovat sukulaisuussuhteesi.

20170423_092017

Öljykentiltä hiekkarannalle

Myyjäisissä ja markkinoilla myydään monenlaista tavaraa ja palvelua. Itse ostin tällä kertaa uuden abayan – blogikirjoitus abayamuodin uusista tuulista on luvassa vielä ennen kesää! – ja kävin hennattavana, otin hennatatuoinnin käteeni. Myyjinä on sekä länsimaalaisia että muita kansallisuuksia. Monet länkkärirouvat paneutuvat täällä ollessaan erilaisiin käsitöihin tai taiteisiin, ja he myyvät sitten tuotoksiaaan näissä tapahtumissa. Arabit (yleensä muut kuin saudit) myyvät tyypillisesti ”arabialaisia” tavaroita, eli esimerkiksi Lähi-idän tyyliin sopivia lautasia, mattoja, koriste-esineitä ja niin edelleen. Viime aikoina olen huomannut että monissa tilaisuuksissa on myyty ruokaa ja esineitä hieman levottomimmilta alueilta. Esimerkiksi palestiinalainen oliiviöljy on ilmeisen tunnettu herkku (täällähän ei koskaan puhuta Israelista vaan aina nimenomaan Palestiinasta) ja olen nähnyt esimerkiksi syyrialaisia shakkilautoja myytävänä. Se, miten aitoja nämä esineet ovat, on tietysti toinen kysymys. Toki shakkilauta on voitu tehdä Syyriassa ja varmaan näin onkin, mutta varsinaista antiikkia etsiessään kannattaa olla varovainen – ja ehkä olla mukana joku arabiaa taitava henkilö. Yleensä hinnat myös näillä länsimaalaisille suunnatuilla markkinoilla ovat huomattavan paljon korkeammat kuin kansan parissa. joten hinnasta kannattaa tingata – taito, jossa en ole kovin hyvä.  Mieheni osti tällä kertaa markkinoilta ison, kehystetyn arabialaisen miekan. Hän on jo pitkään haaveillut sellaisesta sisustuselementistä. Hienohan se on, mutta en tiedä miten saamme sen ikinä ehjänä mukaamme kun tästä maasta muutamme… joku pakkauspalvelu saa tehdä hyvää jälkeä sen suhteen!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s