Luonnonvoimien armoilla

Viimeiset pari viikkoa Saudi-Arabiassa on ollut ihan hullut säät. Ensin meillä satoi viikon verran joka päivä – ei mitenkään  tyypillistä maassa, jossa yleensä sataa vain muutamia yksittäisiä kertoja vuodessa – ja nyt sateen jälkeen maan on vallannut kylmä säärintama. Yleensä näin helmikuun lopulla kevät on jo nupullaan ja lämpötilat nousevat 20-30 asteeseen, mutta nyt on ollut todella viileää. Sunnuntaina herätessäni ulkona oli +4 astetta lämmintä… tänä vuonna lämipimille vaatteille on ollut todella käyttöä! Viikon kestäneen sateen jäljiltä kaupunki on vieläkin sekaisin. Koska täällä sataa niin harvoin, maaperä ei oikein jaksa vetää sisäänsä yllättävää sademäärää, eikä infrastruktuurikaan ole rakennettu sadetta silmällä pitäen. Tämä sade oli pahin mitä olen nähnyt Saudeissa, ja itse asiassa se oli niin paha luonnonilmiö että muun muassa koulut ja päiväkodit olivat kiinni viime viikon lopulla. Ei välttämättä siksi, että niihin olisi tulvinut, vaan siksi että liikenne muuttuu entistä kaoottisemmaksi sateen myötä ja teillä ei ole turvallista liikkua. Tällä kertaa vettä tuli niin paljon, että useat tiet tulvivat ja paikoin vettä oli niin paljon, että autot olivat uponneet melkein kokonaan veteen.

20170221_104839

Kun tiet muuttuvat järviksi

Sanomattakin on selvää, että tällaisen tulvimisen jäljiltä on paljon siivottavaa. Vesi toi mukanaan irtomaata, joten monilla teillä on vielä isoja hiekkakasoja. Lisäksi vesi tuhosi jo ennestään huonoja teitä ja niihin on ilmestynyt uusia kuoppia. Monet kaupat ja kauppakeskukset tulvivat – ystäväni jakoi kuvan paikallisesta Harley Davidson -liikkeestä. jossa prätkät olivat metrin verran veden alla. Taloudellistakin haittaa sää on siis tuonut tullessaan. Monilla tulvi myös kotona, joko puutarhan kautta sisään tai sitten katto ei kestänyt sademäärää. Me selvisimme onneksi aika vähillä vaurioilla. Meillä tuli hieman vettä ja mutaa sisään puutarhan oven alitse, ja katto oli vuotanut hiukan portaikon kohdalla, mutta siinä se. Monilla vauriot ovat paljon suurempia. Facebook on täyttynyt kuvista joissa lapset uivat keskellä tietä, ihmiset melovat kumilautoilla tai talon omistaja kalastaa puutarhassaan. jossa kasvien sijaan on nyt reilusti vettä.

Toinen luonnonilmiö, joka on nyt koetellut meitä, on flunssa. Alan epäillä, että perheemme ei tervettä päivää näekään, niin usein olemme olleet flunssan kourissa nyt viimeisen puolen vuoden aikana. Onneksi uutiset tietävät kertoa, että pikkulapsi saattaa olla 10 kertaa vuodessa flunssassa – ja meillä mennään varmaan kohta jo tuon kymmenen kerran yli. Sairastelulle nyt ei paljoa voi, muuta kuin yrittää pestä kädet usein ja pitää muutenkin huolta hygienista, mutta onhan tämä todella rasittavaa. Tyypillisesti kuvio menee niin, että tyttö sairastuu ensin. Kun muutaman yön on hoitanut flunssaista ja huonosti nukkuvaa lasta itsekin minimaalisilla yöunilla, onkin erittäin otollinen hetki sairastua itse. Ja meillä aikuisilla flunssa kestää nykyään aina yli viikon, joskus enemmänkin, ja sitten tuntuu että seuraava tauti onkin jo nurkan takana. En ymmärrä, miten tällaiset sairasteluputket hoidetaan perheissä, joissa molemmat vanhemmat käyvät töissä. Saudi-Arabiassa mies ei jää kotiin hoitamaan sairasta lasta ellei kyseessä ole jokin poikkeustilanne, joten jos minä olisin kokopäivätöissä, se olisin minä joka olisi koko ajan poissa töistä  hoitamassa sairasta lasta. Onneksi suomen opetuksen pystyy järjestämään hieman joustavammin, joten freelancer-työni eivät ole niin kärsineet. Yritän käydä kerran viikkoon fitness pilates -tunnilla ja BodyPumpissa, mutta viime viikolla jouduin perumaan BodyPumpin siksi että lapsi oli kipeänä, tällä viikolla en pääse itse kun olen flunssassa. Tuntuu, että mitään harrastusta ei kannata aloittaa, kun en kuitenkaan pääse osallistumaan kunnolla. Jatkuvasti huonosti nukutut  yöt tekevät sen, että olo on kuin pienessä sumussa koko ajan ja ajatus ei leikkaa. No, ei auta kuin uskoa ja toivoa että tämä flunssaputki jossain vaiheessa helpottaa ja tyttären vastustuskyky karaistuu.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s