Emiraattien pääkaupungissa

Koulussani on joka kuukausi vähintään yksi pitkä viikonloppu, jolloin oppilailla ja myös henkilökunnalla on vapaata. Välillä nämä pitkät viikonloput sijoittuvat uskonnollisten pyhien tai esimerkiksi pidemmän kevätloman yhteyteen, mutta toisinaan meillä vain sattuu olemaan sunnuntai vapaata töistä – viikonloppuhan on täällä perjantai-lauantai. Kuluneena viikonloppuna sain nauttia tällaisesta hieman pidemmästä vapaasta, ja lähdimme mieheni kanssa käymään Yhdistyneiden arabiemiraattien puolella. Aiemmin olemme käyneet kertaalleen Dubaissa, nyt matka suuntautui Emiraattien pääkaupunkiin Abu Dhabiin, jossa tapasimme kahta eri kaveriporukkaa. Mieheni suomalainen ystäväpariskunta asuu Abu Dhabissa, ja yhteiset ystävämme lensivät kuluneena viikonloppuna Aasiasta Abu Dhabin kautta takaisin Eurooppaan. Luvassa olikin tavallista enemmän friendseeing kuin sightseeing – vaikka onnistuimme kyllä viikonlopun aikana näkemään joitakin nähtävyyksistäkin.

Abu Dhabi on kaupunkina rennompi kuin Dubai. Dubai on iso ja mahtaileva metropoli, jossa kaiken pitää olla maailman suurinta, kalleinta ja hienointa. Abu Dhabi on vähemmän glamoröösi ja ainakin vielä vähemmän turisteja houkutteleva, mutta oikein toimiva ja mukava kaupunki, joka itseasiassa pyörittää emiraattien taloutta paljon enemmän kuin Dubai. Abu Dhabin alueella nimittäin on öljyä, kun taas Dubai elää pitkälti turismista. Dubaissa on toimivampi joukkoliikenne metroineen ja bussilinjoineen, Abu Dhabissa käytimme lähinnä taksia paikasta toiseen siirtymiseen – taksit tosin olivat todella siistejä, niissä oli mittarit ja turvavyöt toimivat, joka on suuri parannus moneen sauditaksiin verrattuna. Abu Dhabissa pystyi myös keskustan alueella kävelemään hyvin, joka on aina mukavaa, Saudeissa kun kävelymahdollisuudet ovat hyvin rajoitetut. Päivät tosin ovat nyt jo niin kuumia, että keskipäivällä ulkona pitkään kävely ei ole hyvä idea. Perjantaina kävelimme jonkin verran cornichella eli keskustan rantakadulla, ja lämpötila nousi sen verran korkeaksi että päätimme pulahtaa Persianlahteen (eli Arabianlahteen) uimaan. Saudeissa ei ole oikein yleisiä uimarantoja tai jos niitä on, naiset eivät yleensä ui. Abu Dhabin yleisellä uimarannalla suurin osa uimareista oli myös mies miehiä, mutta minä & naispuolinen ystäväni uskaltauduimme kyllä myös uimaan, tuijotuksesta huolimatta. Suurin osa länsimaalaisista naisista käynee kuitenkin yksityisillä uimarannoilla, joihin pitää maksaa sisään tai ainakin olla jonkin klubin jäsen, sen verran miesvoittoista porukka oli yleisellä uimarannalla.

Hienoin yksittäinen nähtävyys Abu Dhabissa mielestäni oli Sheikh Zayed Grand Mosque, valtavan suuri ja hieno moskeija hieman kaupungin keskustan ulkopuolella. Olin saanut jo etukäteen vinkin että moskeijaan kannattaa mennä auringonlaskun aikaan, jolloin moskeijan värimaailma on omaa luokkaansa. Moskeija on suosittu nähtävyys sekä IMG_2044arabituristien että länsimaalaisten parissa, onhan se varsin näyttävä rakennus jonne pääsee ilmaiseksi sisään. Pukukoodi oli yllättävän tiukka: olin ottanut mukaan abayani ja huivin moskeijakierrosta varten (muutenhan Abu Dhabissa saattoi pukeutua melko vapaasti), mutta moskeijan turvamiehet huomauttivat että abayani ei peitä täysin nilkkojani kävellessäni. Lupasin korjata asian siinä vaiheessa kun saan kengät pois jalasta – moskeijaanhan mennään sisälle aina paljain jaloin ja kengät jätetään ulkopuolelle. Myöhemmin lueskelin, että kyseessä oli sama moskeija jossa amerikkalainen poppari Selena Gomez oli aiheuttanut pahennusta taannoin poseeraamalla nilkka paljaana… No, tässä kyseisessä moskeijassa kauneinta oli melkeinpä ulkotilat, sillä moskeijaa kiertää IMG_2079iso ulkoalue, jossa on kukkakuvioin koristeltuja pylväitä ja vesialtaita. Ylipäänsä kukkateema toistui koristeluissa niin sisällä kuin ulkonakin, marmorilattiassakin oli suuria kukkakuvioita.  Moskeijaan ja sen ulkopihalle mahtuu kerrallaan jopa 40 000 rukoilijaa tarvittaessa, nyt moskeija tosin ei ollut läheskään niin täynnä. Oli rakennus toki vaikuttava sisältäkin: siellä on muun muassa maailman suurin yhtenäinen matto, joka peittää sisätiloja, todella koristeellisia kattokruunuja ja seinäkoristeita ja ylipäänsä kyseessä on suuri tila, jossa ei ole juuri säästelty kustannuksissa.

Kävimme sunnuntaina vielä ennen lentoa kotiin myös lentokentän lähellä olevalla Yas Islandilla nauttimassa maallisemmasta menosta. Kyseessä on tekosaari, jolla on F1-rata ja Ferrari World -teemapuisto. Mieheni ja porukan toinen miespuolinen henkilö lähtivät Ferrari Worldiin kokeilemaan muuan muassa maailman nopeinta vuoristorataa ja ajamaan go kartia, minä ja porukan naiset menimme sen sijaan paikalliseen ostoskeskukseen. Mitä tulee Emiraatteihin, monet ystäväni vannovat jomman kumman, Abu Dhabin tai Dubain, nimeen. Molemmilla kaupungeilla on faninsa, ja osalle ihmisistä Dubai on se ainoa oikea kaupunki Emiraateissa, kun taas osa pitää Abu Dhabia mielenkiintoisempana paikkana. Itse olen pitänyt molemmista, ja nyt vietetty viikonloppu Abu Dhabissa tuntui ehkä siksikin niin mukavalta, että onnistuimme tapaamaan monia kavereita. Saudielämän jälkeen myös mikä tahansa paikka jossa asiat toimivat tuntuu luksukselta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s