Eid Mubarak!

Viime viikonloppuna islaminuskoisissa maissa vietettiin Eidiä, uskonnollista pyhää. ’Eid’ tarkoittaa lomaa tai juhlaa, ja Eid-lomia on kaksi kertaa vuodessa. Tällöin toivotellaan muille Eid Mubarak, joka tarkoittaa juhlimista tai siunausta, ja Eidin aikaan syödään ja juhlitaan erityisesti perheen kesken. Tämä viimeisin juhla oli Eid al-Adha ja sitä vietetään sen kunniaksi, että Abraham oli valmis uhraamaan poikansa Ismaelin Jumalan pyynnöstä. Kyse on siis samasta Abrahamista ja samasta tarinasta joka esiintyy Raamatun vanhassa testamentissa – Islam tunnustaa Koraanin lisäksi useamman uskonnollisen kirjan, ja Abrahamia pidetään tärkeänä profeettana. Tärkein Eid on ramadanin loppumisen jälkeen vietettävä Eid al-Fitr, joka oli tänä vuonna heinäkuun loppupuolella. Tällöin juhlinta on todella suurta, loppuuhan silloin pitkä paastokausi. Saudi-Arabiassa käytetään islamilaista kalenteria joka perustuu kuun liikkeisiin, jolloin vuoden pituus on noin 354 päivää. Tästä syystä kuukausien ja uskonnollisten juhlien ajat kiertävät joka vuosi hieman gregoriaanisessa kalenterissa. Täällä eletäänkin paraikaa vuoden 1435 viimeistä kuukautta, ajanlasku kun alkaa siitä kun profeetta Muhammed pakeni Mekasta Medinaan.

Eidit ovat aina suosittuja loma-aikoja, sillä kaikilla on silloin vapaata töistä ja koulusta. Olimme mieheni kanssa viettämässä tätä Eidiä Bahrainissa, ensin pääkaupungissa Manamassa ja sitten rannikolla kylpylähotellissa, melko lähellä Bahrainin F1-rataa. Saudi-Arabian ja Bahrainin välille on rakennettu iso silta, King Fahd Causeway, jonka keskellä on valtioiden raja sekä tulli- ja maahantulomuodollisuudet. Matka ei ole pitkä, mutta molemmilla mailla on oma tullinsa ja paperit tarkistetaan kummankin valtion toimesta. Varsinkin Bahrainista Saudeihin tullessa saatetaan tarkistaa myös matkatavarat. Bahrainissa on alkoholi laillista ja elämä monella tapaa vapaampaa kuin Saudeissa, ja Bahrainiin mennäänkin nauttimaan elämästä. Naisten ei tarvitse pukeutua abayaan elleivät niin halua, ja maassa on baareja ja länsimaalaisia hotelleja paljon.  Osa ihmisistä valitsee asua Bahrainin puolella mutta käy töissä Saudeissa. Tämä voisi olla ihan houkutteleva vaihtoehto, ellei matkaan ja erityisesti rajamuodollisuuksiin menisi yleensä niin pitkä aika. Lisäksi Bahrain on kalliimpi maa kuin Saudi-Arabia, eli asuminen siellä tulee tyyriimmäksi.  Bahrain on myös levottomampi maa kuin Saudi-Arabia. Bahrainissa oli arabikevään aikaan levottomuuksia. Vaikka valtaosa väestöstä on shiioja, valtaa pitävät sunnit. Tämä on tietysti omiaan lisäämään jännitteitä. Yleensä Bahrainissa on varsin turvallista, mutta Manamassa saattaa esiintyä mielenosoituksia ja levottomuuksia. Saudi-Arabiassa arabikevät ei aiheuttanut samanlaista kuohuntaa ja mielenosoituksia on ylipäätään vaikea kuvitella tänne. Saudi-Arabiassa jännitteet ovat erilaisia – niistä joku toinen kerta enemmän.

Bahrainin pääkaupungista Manamasta  löytyy monenlaista tekemistä. Länsimaalaisia asukkaita on aika paljon eli kaupungissa on tosiaan monenlaisia ravintoloita ja pubeja. Myös saudit tulevat Manamaan nauttimaan sellaisista iloista, jotka eivät ole sallittuja Saudi-Arabian puolella. Syömisen, juomisen ja hotellin altaalla viihtymisen lisäksi kävimme tutustumassa myös Manaman isoon moskeijaan (’Al Fateh Grand Mosque’) sunnuntaina, jolloin moskeija oli auki myös IMG_0442ei-muslimeille.  Moskeijaan mahtuu 7000 ihmistä rukoilemaan, 2000 ulkopihalle ja 5000 sisään, eli kyse on aika isosta rakennuksesta. Moskeijassa oli ilmainen opastettu kierros, jota varten minun piti tosin pukeutua abayaan ja huiviin. Abayan olin ottanut mukaan jo Saudeista, mutta päähuivin jouduin lainaamaan. Täytyy sanoa, että onneksi minun ei tarvitse yleensä pitää huivia, sillä näytin ihan mummelilta asussani… Moskeijat ovat yleensä todella pelkistettyjä, sillä islamissa ei saisi palvoa mitään kuvaa. Esittävää taidetta ei siksi ole, vaan moskeijoissa on koristeina kalligrafiaa ja abtrakteja kuvioita. Tila oli silti kaunis ja hyvin valaistu ja saattoi hyvin ymmärtää, kuinka siellä on helppo rauhoittua. Eidin kunniaksi moskeijassa oli myös paljon vapaaehtoistoimin hoidettuja palveluita: kaikki saivat ilmaiseksi arabialaista kahvia (josta todella pidän!), taateleita ja kakkuja, lisäksi naiset saattoivat ottaa ilmaisen hennatatuoinnin. IMG_0577Pitihän sitä sitten kokeilla. Naiset ottavat hennatatuointeja yleensä juuri uskonnollisten pyhien aikaan tai siirtymäriittien, kuten naimisiinmenon tai lapsen saannin aikaan. Monilla ihan pienillä tytöilläkin oli hennatatuoinnit, mikä näytti vähän erikoiselta omaan silmään. Hennahan voi aiheuttaa ihoärsytystä, mutta ainakaan minulla sellaista ei ilmennyt. Aika tujua kamaa ainakin oma hennani kuitenkin oli, sillä kuvio on yhä täydessä loistossaan eikä osoita vielä mitään haalistumisen merkkejä. Pidin kovasti siitä, että moskeijassa oli näin turisti- ja ihmisystävällinen ote. Islam on uskonto, jota ei aina yhdistetä ystävällisyyteen tai varsinkaan rauhaan. Ei tarvitse katsoa kuin uutisia näinä päivinä, niin näkee milaista pelkoa esimerkiksi Isis aiheuttaa ja kuinka ihmisten suhtautuminen muslimeihin on kärjistynyt. Suurin osa muslimeista on kuitenkin erittäin ystävällisiä, vieraanvaraisia ja avuliaita ihmisiä. Moskeijassa vierailu vahvisti ajatuksiani tästä asiasta.

3 kommenttia artikkeliin ”Eid Mubarak!

  1. Paluuviite: Viikonloppu pääkaupungissa | mish mushkila

  2. Paluuviite: Viikonloppu pääkaupungissa | mish mushkila

  3. Paluuviite: Ramadan kareem! | mish mushkila

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s